2011. május 17., kedd

Mentás-citromos csokitorta










Édesanyám szülinapjára készült ez a torta. Szereti a mentás étcsokit . Innen jött az ötlet a mentás krémhez, de így a krém elég édeskés ezért dobtam hozzá egy kis citromlevet és héjat,na így már jó lett az íze.
Az első csokoládé levelem, egyszerű és látványos díszítés. Szerintem többször is fogom alkalmazni.

Hozzávalók:

18 cm-es 5 tojásos piskóta : 2 ek teljes kiőrlésű liszt, 1 ek rétesliszt, 2 ek kakaópor, 1 ek olaj  , 5 ek cukor, 5 tojás.

A szokásos módon készítem. Fehérje felverése, cukor,pici só,sárgája, olaj, liszt és kakaópor.
Krém:

5 dl szójatejből( lehet más tej is) 5 ek teljes kiőrlésű lisztből és 2 ek cukorból tejkrémet főzök, hagyom hűlni, 25 dkg habosra vert margarint keverek bele, ha nem elég édes még teszek bele cukrot,majd felezem a krémet. 
Az egyik felébe 2 ek kakaót keverek .
A másik felébe botmixerrel 10-15 mentalevelet keverek, fél citrom héját reszelek bele és egy kis levet is öntök hozzá ízlés szerint.

A tortát 2 részre vágtam és megkentem a mentás krémmel. A csokis krémmel vékonyan bevonom, majd olvasztott csokival bevonom az egész tortát. 
A rózsaleveleket megmostam és megtöröltem, majd a fonák részét belemártom a csokiba, kb 2-3 mm vastagon, megvárom míg megdermed, ezután óvatosan leszedem a leveleket és lám készen is vannak a csokilevelek. A maradék csokikrémmel rögzítem a leveleket és díszítem a tortát.




2011. május 2., hétfő

Ballag már a vén diák tovább,tovább...


Mogyorókrémes túrókrémem elnyerte a tetszését egyik ismerősömnek,így a neki készített ballagós tortákat ezzel a krémmel töltöttem. Nagy sikere volt a batyunak és a pénzes tortának is.

A batyu készítése:
Egy 5 (22 cm-es) és egy 4 (18 cm-es) tojásos piskótát töltöttem meg, amit batyu formára faragtam. Ezután jött a neheze.Csak úgy borítsam be és kész? Hát nem legyen inkább élethűbb , mint az eredeti anyag batyu. Úgyhogy lemértem egy cérnával a batyu legnagyobb kerületét+ magasságát, és ezek  alapján  nyújtottam ki egy téglalapot. A téglalapot körbe raktam a batyu körül és úgy csavartam, hogy a két sarok látszódjon.
Majd formáztam az egész tortát. 

A bot egyszerű kelt tészta:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő 
0,5 dl olaj
2 ek cukor
pici só
langyos víz

Az élesztőt a cukorral vízzel felfuttatom, majd jól kidolgozom a tésztát. Meleg helyen duplájára kelesztem, utána újra átgyúrom majd különböző méretű hengereket formázok belőle. 200 fokon 10-15 perc alatt sütöm.
a torta méretéhez kiválasztom a legjobbat, amit cukormasszával rögzítek.

A pénzes tortánál a kis batyukat a batyus tortából leesett piskóta hulladékból készítettem. Még egy kis mogyorókrémmel összegyúrtam, mint a kókuszgolyót és batyura formáztam, amit bevontam cukormasszával.
A pénz csokipénz, amit csokival ragasztottam fel.


Nyuszi ül a fűben...





Húsvétra készült ez a torta, az állatkák elég nehezen készültek el, mert elég kicsik voltak , kb 1-2 cm magasak. Ez is csokitorta  volt,meggyel.


Banános csokitorta osztálytalálkozóra

 Amint látjátok , ezt a tortát osztálytalálkozóra készítettem. Sima 6 tojásos piskótából készült az alap, a krém benne  CSOKIKRÉM amibe 2 banánt is karikáztam.
Kakaóval színezett cukormasszával borítottam be és tojásfehérje+porcukorral díszítettem.
Nagy siker volt, a banán és csokikrém jó párosítás.