2014. október 5., vasárnap

Briós





Tudtátok, hogy a briósnak két fajtája van? Nekem erről fogalmam sem volt. Már régen készítettem kalácsot, így gondoltam most briós formában csinálom. A neten találtam formázási módot, ekkor jöttem rá, hogy létezik a sima és a fonott briós is. Ezen az oldalon megtaláljátok a formázást és ha jól tudom egy élesztős recept is van előtte, amit én még meg sem néztem ,mert csak a formázás érdekelt BRIÓS FORMÁZÁSA



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
15 dkg graham liszt
2 egész házi tojás
2,5 dkg élesztő
1 ek zsír (nálam mangalica)
4 ek cukor
1 cs vaniliás cukor
1 kk só
langyos tej(kb 3-4 dl, liszt függő)
1 citrom reszelt héja
tetejére cukor és darált dió
1 tojás a tészta megkenéséhez


Az élesztőt 1 dl tejben pici cukorral és liszttel felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval lágy, rugalmas de nem ragacsos tésztává gyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. A tésztát újra összegyúrjuk és 12 vagy 16 gombócra osztjuk, ki mekkora brióst szeretne. A gombócokat kis cipókká formázzuk, majd ismét kelesztjük 15-20 percig. Ezután brióst formázunk belőle, ki milyet szeretne.


Megkenjük tojással, a tetejét megszórjuk diós cukorral és ismét kelesztjük a tepsiben 20-30 percet.
Előmelegített sütőben légkeverésnél 160 fokon kb 30 percig, légkeverés nélkül alsó felső sütésnél 180-190 fokon kb 30 percig sütjük. Amikor már szép piros biztos jó, de tűpróbával is ellenőrizhetjük.

Amint látjátok, a sima briósom inkább torony mint briós :) de azért ez sem veszett kárba , gyorsan elfogyott.