2014. február 4., kedd

Rusztikus zabpelyhes magvas kenyér


Mostanában zabpehely a sláger itthon. Mindenbe azt rakok. Nekem nagyon bejött. Így jött az ötlet, hogy kipróbálom kenyérbe is milyen lehet. Ebben a változatban nagyon jó , elálló kenyeret kapunk, ami nem szárad ki több nap után sem. Pirítva a kedvencem. :)

Hozzávalók:
25 dkg zabpehely
5 dkg mag, ebben az esetben fele fel tökmag és napraforgómag
4 tk só
1 tk méz
5 dkg élesztő
8 dl víz
4 ek teljes kiőrlésű rozsliszt
kb 70 dkg kenyérliszt



Ebből a mennyiségből egy jó nagy kenyér lesz , így ha valaki kisebbet szeretne csökkentse a mennyiségeket. 
Szóval, a zabpelyhet és a magvakat pirítsuk meg és főzzük meg  7 dl vízzel, majd hagyjuk langyosra hűlni.
1 dl vízzel felfuttatjuk az élesztőt. A kihűlt zabbal és a maradék hozzávalókkal összedolgozzuk a tésztánkat, míg le nem válik a dagasztótálunkról. Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután újra átgyúrjuk, majd hagyjuk ismét pihenni, hogy a tészta ismét engedje hogy formázzuk, ez kb 15-20 perc. Amikor már enged, formára igazítjuk. Ez nálam úgy történik, hogy kicsit lelapigatom a kezemmel és feltekerem  mint a palacsintát. Ezt a műveletet többször is el lehet végezni. Bevagdossuk a tetejét. Egy sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába teszem kelni. Előmelegítjük a sütőt 250 fokon , úgy hogy egy hőálló tálkába vizet is teszünk a sütőbe, majd amikor szépen megkelt a kenyerünk , kivesszük a sütőből a vizet és betoljuk helyére a kenyeret. 30 percig 250 fokon, utána még 30 percig 200 fokon pirosra sütjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése