2014. január 28., kedd

Egyszerű gluténmentes piskóta



Egyre több ismerősömről derül ki, hogy érzékeny a gluténra , egyszerűen a szervezetük nem tudja befogadni.
Így ha jönnek , vagy megyünk hozzájuk és vinni szeretnék valamit , utána kellett járnom néhány dolognak. 

Vannak  olyanok akik  ehetik a "tartalmazhat glutént" összetevőjű élelmiszereket, de a drasztikusabb változatnál minden eszközt , hozzávalót jól meg kell válogatnunk. Ezért ha valaki ilyen sütit szeretne sütni lisztérzékeny embernek, jobb ha rákérdez mennyire drasztikus nála az allergia és milyen alapanyagokat szokott használni, fogyasztani.

Először is hogy biztosan elkerüljük az allergia előidézését teljesen új edényeket, tálakat, evőeszközöket... kell használnunk, amelyeket jobb ha külön tárolunk, és külön mosunk is el.

Ezek után jöhet a recept. Ezeregyféle variációt találtam. Ebből is abból is szemezgettem, meg saját tapasztalataimból tanulva próbára készült ez a recept. Annyira jól sikerült , hogy megérdemli a nagy nyilvánosságot :) A lényeg az volt , hogy ugyanolyan legyen mint a lisztes társa és nem mellesleg ne kelljen használni a drága lisztkeverékeket.



Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához( 4 tojásos piskóta):
4 db nagy házi tojás
5 ek kristálycukor
4 ek rizsliszt
1 ek burgonyakeményítő
1 ek étolaj
csipet só

A tojások fehérjét elkezdjük felverni, félúton hozzáteszünk 3 ek cukrot és a sót , majd kemény habbá verjük. Bátrabbak a fejük fölé tarthatják a tálat :), ha nem esik a fejükre akkor jó :).
Ezután a maradék cukorral és az olajjal kihabosítjuk a sárgáját is. Ebbe a habba tesszük a fehérjét, amit óvatosan a robotgép nélkül összekeverünk. Ez történhet a habverőnk lapátjával, vagy egy kanállal ... Végül egyenként belekutyuljuk a lisztet és a keményítőt, vigyázva nehogy összeessen. Alufóliával bélelt tepsibe simítjuk.Én csak az aljára szoktam tenni, az oldaláról le szokott válni. 180-190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb 30-40 percig sütjük.

Nagyon jó állagú, puha, nem morzsálódós tésztát kapunk.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése