Ezt a sütit sógornőmtől kaptam, aki Németországban tanulta . Miért hívják így? Fogalmam sincs, sokat ették a tűzoltók, vagy az éhes gyomornak olyan mint tűznek a víz nem tudom.
Mint tudniillik nem vagyok édesszájú , így az első kóstolásra nehezen vettem rá magam. Majd beleharaptam egyszer, kétszer, háromszor..... mig el nem fogyott. Ezt a sütit egyszerűen pont olyanoknak találták ki mint én, nem tömény, nem túl édes, gyümölcsös egy kis lágy krémességgel a tetején meg illatozik a sok ropogós sütiforgács. Elkészíteni egyszerű, nem drága és sokféleképpen lehet variálni. Íme a recept ahogy én készítem:
Hozzávalók:
Tészta alja:
20 dkg liszt
10 dkg margarin
10 dkg cukor
1 tojás
0,5 mk sütőpor
1 tk fahéj
csipet só
A hozzávalókat összegyúrjuk, ( kicsit kemény tésztát kapunk, ha nem állna össze pici tejet tehetünk bele) kinyújtjuk egy max 30 cm átmérőjű bármilyen peremes tepsi formájához viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy lemérjük a tepsink átmérőjét és még hagyunk rá legalább 2-3 cm-t , hogy pereme legyen a tésztának. Akinek van piteformája az a forma oldalát vegye alapul. Ha nincs kör tepsink, akkor jó a négyszögletes is , csak hagyjunk peremet a tésztának. A formát célszerű kiolajozni. Én kipróbáltam levehető oldalú és sima tepsiben is , mindkettőből ki tudtam egyben szedni. Akinek nem teflonos a tepsije az ki is vághatja belőle, nem feltétlenül kell kiborítani. Szóval benne van a tepsiben a tészta, a lehulló darabokat nem dobtam ki, mivel én sem tudok pontosan nyújtani, hanem belenyomkodtam az aljába.
A tészta teteje:
10 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg margarin
10 dkg darált dió(lehet mandula is)
1 tk fahéj , csipet só
A hozzávalókat morzsásra gyúrjuk össze
Töltelék:
1 cs puding(főzős) bármilyen ízű, itt jelenleg csokis
1 bögre gyümölcs( meggy , cseresznye, málna...)
A pudingot utasítás szerint elkészítjük, a tej helyett használhatjuk a gyümölcsünk levét is. A forró pudingot ráöntjük a tésztára, beledobáljuk a gyümölcsöt
megszórjuk a tésztadarabokkal
majd 150 fokra előmelegített sütőben 40-60 percig pirosra sütjük. Gondoltam elírták a sütési időt, így felvettem 180-ra, na majd nekem hamarabb lesz sütim :), mikor a tészta átvette a hőfokot elkezdett fortyogni, buborékozni a pudingom, ajaj vissza az egész, ez nem elírás maradjunk 150-nél.
Ezután sajnos hagyjuk kihűlni, nem piszkáljuk, nem lopkodjuk a tetejéről a finoman illatozó, ropogós diós darabkákat. Na jó csak vicceltem, ha senki nem figyel benneteket lehet csenni a tetejéről :) Az viszont igaz , hogy teljesen meg kell várnunk, hogy kihűljön és csak utána lehet belevágni.
Jó étvágyat hozzá!
Nagyon jó egyszerű recept! Szeretem az ilyeneket, nincs sok macera vele és finom!
VálaszTörlés