2015. november 26., csütörtök

Csokis-diós karamella



Egy egyszerű csokitortát szerettem volna feldobni, valamilyen új ízzel. Először grillázsra gondoltam, majd karamellre, végül jött az ötlet , hogy csokival is kombinálhatnék.

Recept: 

25 dkg kristálycukor
2 dl sűrű tejszín (az enyém házi volt)
10 dkg pirított darált dió
20 dkg tejcsoki feldarabolva
pici só

A cukrot halványra karamellizáljuk , megvárjuk amíg teljesen elolvad . Hozzáöntjük a tejszínt-VIGYÁZAT HIRTELEN GŐZ FOG FELCSAPNI- , sót, majd addig rotyogtatjuk, míg golyóvá nem áll össze. Vagyis egy hideg pohár vízbe teszünk a forró karamellből , amit aztán a kezünkkel megpróbálunk golyóvá  formálni. Ha ez sikerül, akkor kész. 

- Bonyolultnak hangzik, de nem az . Nálam a cukor olvasztás max 5 perc volt és a tejszín után is csak pár percig rotyogott. -

Levesszük a tűzről. Hozzáadjuk diót és a csokidarabokat. Elkeverjük, majd egy szilikon lapra, kiolajozott tepsire.... (olyanra amin nem ragad le) elmorzsálva kirakjuk. Amikor kihűlt lehet vele díszíteni a sütiket, tortákat. 

- Önmagában is nagyon finom. Amikor még nem hűlt ki teljesen, de már kézzel formázható, lehet belőle golyókat készíteni, amit ha kihűlt csokiba mártva, szórócukorral díszíthetünk.-



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése