Egy rendezvényen kóstoltam ezt a süteményt, ahol a Magyar Pékszövetség bemutatót tartott. Kérdeztem a receptet de konkrét "dkg"-os receptet nem kaptam , így egy kis próbálgatás után elkészítettem a saját Orosházi banánomat , ami inkább tulipánra hasonlít.
"Az orosházi banán vörösesbarnába hajló, aranysárga színű, fényes, barázdált felületű, férfitenyérnél kicsit nagyobb (11-12 cm széles, 9-10 cm hosszú), lapos (I,5-2 cm), félig lefejtett banánra emlékeztető alakú, 70-75 g tömegű termék. Szemcsés, rásült kristálycukor díszíti, amely a süteményjelleget ízében is hangsúlyozza. Bélzete egyenletesen apró lyukacsos, kissé tömött.
Búza finomliszt, margarin, cukor, tej (újabban tejpor), élesztő, tojás (újabban tojáspor), só felhasználásával készül."
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
30 dkg graham liszt
5 dkg zsír vagy 10 dkg margarin
2 tojás
12 dkg cukor
5 dkg élesztő
csipet só
kb 3dl-6dl langyos tej (vagyis amennyit felvesz, hogy puha rugalmas tésztát kapjunk)
Töltelék:
10 dkg darált dió+10 dkg kristálycukor+1 mk őrölt gyömbér(aki jobban szereti a gyömbért tegyen bele többet, vagy frissen is reszelhet bele)
ízlés szerint kakaó+ kristálycukor+fahéj(én kóstolni szoktam így nem tudom a pontos arányokat, általában kiöntök egy adag cukrot, majd adagolom a kakaóport és a fahéjat)
Először is minden hozzávalót készítsünk elő, hogy azonos hőmérsékletűek legyenek. Az élesztőt egy kis langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk, majd minden hozzávalót összegyúrunk annyi tejjel , hogy puha rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük, ezután kicsit átgyúrjuk és még 10 percig kelesztjük.
Krumpli nagyságú darabot kiveszünk belőle
Kinyújtjuk, megkenjük tejjel és megszórjuk diós-gyömbéres cukorral
Feltekerjük, mint a palacsintát és a két végét bevágjuk
a hosszabb bevágást lefelé hajtjuk, a kisebbet felfelé igazítjuk
így úgy néz ki mint egy bontott banán , de szerintem ha megfordítjuk inkább tulipán
Na ez a macerás változat a készítésre. Kicsit felgyorsítottam a folyamatot és a következőképpen folytattam a többi tésztával:
kinyújtottam a tésztát és egy salátás tállal kiszaggattam (kb 6-7 cm-es körök), oválisra húztam
kenés,töltés,tekerés,vágás,formázás
tojással lekenjük, majd 10-15 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben , 200 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük.
Köszi, hogy megosztod a nagyérdeművel ezt az elkészítési technikát!
VálaszTörlésBár nem hiszem, hogy én utánad tudnám csinálni.
Dehogynem, biztos hogy sikerül :) ne becsüld alá magad :) , ezt én is először készítettem, macerásnak hangzik de nem az.
Törlés