2011. szeptember 13., kedd

Zakuszka-azaz erdélyi zöldségkrém

      
            Tavaly kezdődött nálunk a zakuszka mánia :). Sokféle zöldségünk volt itthon, már a kamra teli volt paradicsomlével és lecsóval .Fogalmunk sem volt mit kezdjünk ennyi zöldséggel. Ekkor beszéltünk unokatesóm feleségével Melivel , aki erdélyi származású. Innen kaptuk az ötletet, a zakuszka készítéshez. Az alaprecept is tőle származik, de azt mondta, hogy végül is ki mit talál otthon olyan zöldségből készítheti. Kipróbáltuk, és bevált . Kenyérre kenve az igazi, de húsok ízesítésére, pörköltekbe és levesekbe is tehetünk belőle.


Hozzávalók:
40 dkg vöröshagyma+5 gerezd fokhagyma sitty-sutty kockára vágjuk és olajon megpároljuk
40 dkg szárazbab( tarkabab vagy lóbab) puhára főzzük
1,5 kg kápia vagy pritamin paprika csumázva és sütőben, kis olajon megsütjük
4 db közepes padlizsán egészben, sütőben olajon megsütjük, majd héjától megtisztítjuk
1 kg paradicsom kockára vágjuk és puhára főzzük
1 csokor petrezselyem+ 3 szál zeller apróra vágjuk
só-bors-majoranna ízlés szerint
2,5 dl olivaolaj
2,5 dl étolaj 

Az összes darabos hozzávalót ledaráljuk (jobb, ha minden ki van hűlve) , ízesítjük, majd az olajjal és  az apróra vágott petrezselyemmel+zellerrel összekeverjük és feltesszük főzni, mint a lekvárt. Sűrűre, egynemű masszává főzzük( kb forrás után 1-2 óra) ,majd 1 mokkáskanálnyi natrium benzoátot teszünk bele. Üvegekbe töltjük és 1 napig száraz dunsztba rakjuk. 

         Aki nagyon ráér az a sült paprika héját és a paradicsom héját is eltávolíthatja. Mi kipróbáltuk héj nélkül és héjjal is nincs különbség, ha jó a darálónk.
       Természetesen lehet bele tenni, zellergumót, gyökeret és sárgarépát is. Ki mit szeret. Nálunk ez a recept aratott sikert, így ennél maradtunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése