2011. szeptember 5., hétfő

Csupa csoki ---az első braunim

      Már régóta gondolkodok rajta, hogy ki kéne próbálni. Most eljött az ideje. Na de milyen a jó brauni?
Kicsit kutakodtam receptek után: valaki szerint az a" jó ha belül lágyabb, ragadós állagú , kívül ropogós, mások szerint a piskóta állagú az igazi. Tegyünk bele sok diót-vagy keveset. Öntsük le tejszínes cuccal , így az igazi...."  Ja és a recept nagyon egyszerű , kezdőknek is ajánljuk írják , csak amikor a " hogyan süssük " részhez érek jönnek az eltérések: " csak ennyi fokon, ennyi ideig, tovább semmi szín alatt sem , úgy nem jó" vagy " ha beleszúrod a fogpiszkálót még ragadjon a tészta", mások szerint ha nem ragad akkor jó.
Szóval sorolhatnám. 

Arra a megállapításra jutottam, hogy ahány ház annyi szokás, így nincs mit tenni a sajátomat kell kitalálni. Mivel nem vagyok édesszájú így alap , hogy kevesebb cukrot használok. A ragacsos verzió nem az én világom , így marad a piskóta vonal, na de ne legyen nagyon száraz sem.

Tehát itt az első kísérlet :

amikor még langyos( nem meleg) akkor az igazi egy kis fagyival és csokiöntettel vagy  eperöntettel, de másnap viszont az ízek jobban érezhetőek, csak ekkor már szárazabb, de sebaj több öntetet kap.

Hozzávalók: 1 csésze=2,5 dl
25 dkg margarin
1 csésze cukor, csipet só
200 g jó minőségű étcsoki
fél csésze holland kakaó
3 tojás
1 és 1/4 csésze tej
fél cs sütőpor
35 dkg liszt

A margarint, cukrot, sót, csokit összeolvasztom, majd a kakaót is elkeverem benne, de ekkor már nem melegítem. A tojást külön edényben kicsit felverem, addig míg egynemű lesz, majd jöhet bele a margarinos csoki, tej liszt és a sütőpor. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 190 fokra előmelegített sütőben 30- 40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy ne ragadjon.

A képen látható sütit kétszeres adagban készítettem, azért ilyen nagyok. Valószínű, hogy a következő próbámnál nem tennék bele tejet, vagy csak picit és a liszten is csökkentek majd, de ez majd a következő sütinél elválik. A családnak mindenesetre ízlett. 

Aki esetleg tud jól bevált saját receptet azt szívesen fogadom.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése