tészta:
- 1kg finomliszt
- 25 dkg olvasztott margarin
- 2 tojás
- 3 dkg élesztő,1 tk cukor
- 2 ek cukor, 1tk só
- langyos tej amennyit felvesz
Az élesztőt a cukorral 2 dl langyos tejjel és 2 ek liszttel elkeverem, majd meleg helyen felfuttatom. Ha az élesztő felfutott , a többi hozzávalóval összegyúrom, míg elválik a kezemtől. Annyi tejet adok a tésztához, hogy lágy legyen, majd kelesztem meleg helyen 30-40 percet. ezután egy gyúródeszkán újra összegyúrom a tésztát, 5 percet pihentetem,2 részre osztom a tésztát. Az egyik gombócot 1 cm vastagra kinyújtom és egy 30 cm átmérőjű , sütőpapírral kibélelt tepsit, kibélelek a tésztával, a kilógó részeket meghagyom, majd fél adag tültelék kerül bele. A maradék tésztát 2 részre osztom, az egyik részt ismét kinyújtom, a formába teszem, ismét töltelék, majd a maradék tésztát nyújtom (ebből csípek egy keveset a díszeknek a tetejére), aminek a közepét kiszúrom, hogy a gőz távozni tudjon. A lelógó tésztát visszahajtva formázom, a díszeket tojással ragasztom, majd az egészet lekenem tojással. 180-190 fokon előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, kb 1 órát sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése