2011. január 4., kedd

Máktorta

 Hozzávalók:
tészta:
  1. 1kg finomliszt
  2. 25 dkg olvasztott margarin
  3. 2 tojás
  4. 3 dkg élesztő,1 tk cukor
  5.  2 ek cukor, 1tk só
  6. langyos tej amennyit felvesz    
 Töltelék: 80 dkg darált mák, ízlés szerint cukor, 4-5 db reszelt alma, pici só, reszelt citromhéj, mazsola. ezeket keverem össze, ha száraz teszek hozzá még almát.

Az  élesztőt a cukorral 2 dl langyos tejjel és 2 ek liszttel elkeverem, majd meleg helyen felfuttatom. Ha az élesztő felfutott , a többi hozzávalóval összegyúrom, míg elválik a kezemtől. Annyi tejet adok a tésztához, hogy lágy legyen, majd kelesztem meleg helyen 30-40 percet. ezután egy gyúródeszkán újra összegyúrom a tésztát, 5 percet pihentetem,2 részre osztom a tésztát. Az egyik gombócot 1 cm vastagra kinyújtom és egy 30 cm átmérőjű , sütőpapírral kibélelt tepsit, kibélelek a tésztával, a kilógó részeket meghagyom, majd fél adag tültelék kerül bele. A maradék tésztát 2 részre osztom, az egyik részt ismét kinyújtom, a formába teszem, ismét töltelék, majd a maradék tésztát nyújtom (ebből csípek egy keveset a díszeknek a tetejére), aminek a közepét kiszúrom, hogy a gőz távozni tudjon. A lelógó tésztát visszahajtva formázom, a díszeket tojással ragasztom, majd az egészet lekenem tojással. 180-190 fokon előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, kb 1 órát sütöm.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése