2011. március 1., kedd

Kenyérlángos és kenyér sütése Ángyommal



         A hétvégére Ángyommal kenyérsütést terveztünk a kemencébe. Péntekre nagy örömünkre leesett legalább 20 cm hó, így töröltük a kemencét és maradt a sütő. Így is megérte. Bevetettük magunkat és 4 kg lisztből kenyérlángost és kenyeret készítettünk. 

Alap tészta:

fehér tészta                                                                     teljes kiőrlésű tészta 
1,4 kg finomliszt                                                                    1 kg teljes kiőrlésű liszt + 40 dkg
                                                                                                          finom liszt
60 dkg rétesliszt                                                                    60 dkg rétesliszt
25 dkg összetört főtt krumpli                                           25 dkg összetört főtt krumpli
10 dkg élesztő                                                                         10 dkg élesztő
2 ek só                                                                                        2 ek só
fél ek cukor                                                                               fél ek cukor 
                                  langyos víz a tészta összegyúrásához


   Előző este elkészítem a kovászt: az élesztőt a cukorral, 6 ek finom liszttel elkeverek és annyi vizet adok hozzá hogy sűrű palacsintatészta masszát kapjak. Meleg helyre teszem másnapig.
   Reggel nekiálltunk a tészták gyúrásához, míg tiszta nem lett a kezünk. A duplájára kelt tésztákból kivettük az egyharmadát, ebből készítettük a lángosokat, 250 fokon sütöttük:
cipó 

lángos formázás
túróval fokhagymás tejföllel töltöttük




A maradék tésztát cipóvá formáztuk és a lángosok után 250 fokon megsütöttük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése