A hétvégére Ángyommal kenyérsütést terveztünk a kemencébe. Péntekre nagy örömünkre leesett legalább 20 cm hó, így töröltük a kemencét és maradt a sütő. Így is megérte. Bevetettük magunkat és 4 kg lisztből kenyérlángost és kenyeret készítettünk.
Alap tészta:
fehér tészta teljes kiőrlésű tészta
1,4 kg finomliszt 1 kg teljes kiőrlésű liszt + 40 dkg
finom liszt
finom liszt
60 dkg rétesliszt 60 dkg rétesliszt
25 dkg összetört főtt krumpli 25 dkg összetört főtt krumpli
10 dkg élesztő 10 dkg élesztő
2 ek só 2 ek só
fél ek cukor fél ek cukor
langyos víz a tészta összegyúrásához
Előző este elkészítem a kovászt: az élesztőt a cukorral, 6 ek finom liszttel elkeverek és annyi vizet adok hozzá hogy sűrű palacsintatészta masszát kapjak. Meleg helyre teszem másnapig.
Reggel nekiálltunk a tészták gyúrásához, míg tiszta nem lett a kezünk. A duplájára kelt tésztákból kivettük az egyharmadát, ebből készítettük a lángosokat, 250 fokon sütöttük:
cipó
lángos formázás
túróval fokhagymás tejföllel töltöttük
A maradék tésztát cipóvá formáztuk és a lángosok után 250 fokon megsütöttük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése