2011. február 20., vasárnap

Karamellás diótorta


Ezt a tortát kiskukta tortaalapjának( 2 tojásos) kipróbálásával készítettem. Annyi a változtatás, hogy kakaó helyett darált diót , 1 citrom reszelt héját tettem bele. Szó ami szó elég nagy erőfeszítésembe tellett, hogy pontosan precízen kimérjek mindent. A tészta elég jól kezelhető, a sütéssel volt egy kis problémám, mert a közepe nem akart megsülni, így 45 percig  tartott mire átsült. Végül is a végeredmény a lényeg , ha kevés a tojás itthon, ezt az alapot választom.

A fondant is kiskukta fondantja . Én még teszek hozzá színtelen mandulaaromát, és egy csepp kék festéket, ezzel elérem a hófehér színt,amit színezve szebb színeket kapok. 

A rózsákat kakaóval színeztem. 
A díszítés csokival készült: 2 kocka étcsokit pici olajjal felmelegítek a mikróban, majd zacskóba teszem. Gyorsan díszítek, mert hamar dermed. Ha ez bekövetkezik zacskóval teszem be a mikróba 1-2 mp-re,majd folytatható a díszítés

Krém:
5 ek liszt
5 dl tej
25 dkg margarin
cukor ízlés szerint
citromhéj
2 tk instant kávé
10-15 dkg darált dió+ 1 ek cukor

A tejkrémet sűrű krémmé főzöm, majd hűlni hagyom. A darált diót az 1 ek cukorral folyamatosan kevergetve felteszem pirítani. Addig keverem amíg az olvadt cukor be nem vonja a diódarabokat.
Habosra felverem a margarint, megy bele a tejkrém, majd jöhet a karamellás dió  ,citromhéj,kávé és még egy kis cukor. 
Ezt a krémet frissen készítve ropogós krémet kapunk, ha a tortát 1 nap után szeleteljük, akkor már a karamell elolvad és nem ropogós a krém, de az íze akkor is kitűnő.

1 megjegyzés: